zondag 26 oktober 2008

Het zit niet "snor" tussen de Antwerpse snorrenclubs...

Mijn redactie verweet mij dat ik gisteren het slechtste "Woord van de Redactie" ooit geschreven heb. "Mea Culpa",want hier volgt beter.
Iets meer dan dertig jaar geleden, op 5 oktober 1978 om precies te zijn, werd in de eetcafé “De Snor” aan de Brouwersvliet de eerste Antwerpse snorrenclub opgericht, met als grote bezieler “oppersnor” Willy Dupon. Willy was de gedreven uitbater van eetkroeg “De snor”, aan de rand van de prostitutiewijk en het havengebied in Antwerpen en was zelf bezegend met een niet onaardig uitwas op z’n bovenlip. Hij verzamelde een bestuur rond zich en maakte van de snorrenclub op korte tijd een succes.

We moeten alles natuurlijk zien in de tijdsgeest van 30 jaar geleden. De economie draaide als nooit tevoren. Iedereen had werk en wanneer iemand één frank meer kon verdienen op een ander, nam hij ontslag en kon s’anderendaags bij een andere baas aan de slag. De horecazaken op het Falconplein, de Schippersstraat, de Brouwersvliet en in gans de prostitutiewijk waren “goudmijnen”. Iedereen kwam met iedereen overeen en er werd nog een stevige pint verzet. De zaken draaiden tot in de vroege uurtjes.

De snorrenclub groeide en werd een fenomeen in Antwerpen en in Vlaanderen. Er kwam een verkiezing van de “Snor van het Jaar”, er werd verbroederd met buitenlandse snorrenclubs, er werd een “Snorrenreus” gemaakt, twee maal haalde de snorrenclub het Guinness Book of Records en op 14 juni 1987 stichtte Willy en zijn snorcompanen de “Onafhankelijke republiek Snoravia” op een schiereiland in de oude Maas, terhoogte van het Nederlandse Eysden.
Grote namen vervoegden de club: Burgemeester Bob Cools, stadsbeiaardier Jo Haazen, Toots Thielemans, de intussen overleden legendarische Leo Martin, de stripfiguur Kiekeboe, Marijn (Boma) Devalck, en vele anderen…

Maar… in 2002 liep het fout. Er kwam een dispuut tussen voorzitter/stichter/bezieler Willy Dupon en een klein aantal bestuursleden. Een dispuut dat blijkbaar niet of moeilijk oplosbaar was en… de scheiding der snorren was een feit. Willy stichtte de ESA (Europese Snorrenclub Antwerpen) en zette zijn levenswerk verder. Vanaf nu moest de stad Antwerpen het met twee snorrenclubs doen. Waarom niet? Je hebt toch ook “den Antwerp” en “den Beerschot”.

Wat nu met de “Snor van het Jaar”? Wel, het toenmalige schepencollege, onder leiding van burgemeester Leona Detiége, velde een Salomonsoordeel. Vanaf nu mocht tweejaarlijks de Snorrenclub Antwerpen de “Snor van het Jaar” kiezen, en de andere jaren waren voor de Europese Snorrenclub Antwerpen, die de “Snor van ’t Stad” mochten kiezen.

De Europese Snorrenclub Antwerpen houdt zich aan dat besluit, maar werden dit jaar bij hun evenement “Snor van ’t Stad” ernstig gestoord door de Antwerpse snorrenclub, welke zich niet aan de afspraken houdt.
Willy Dupon verwoordt het als volgt: “In de weg lopen als wij met toelating door centrum Antwerpen trekken, uitdaging op terras aan de Kaasrui, vermelding in "Story" over "hun" ereleden Toots, Marijn en Julien Vrebos (met hoofd op naakt lichaam) en mijn naam in dik lettertype in blaadje van "den Aldi" (tv-magazine). Met de nodige opzettelijk verkeerde berichtgeving. Met een boel verdraaiingen van de feiten, kortom leugenachtige berichtgeving.En we zijn nu toch “numero uno” in Vlaanderen. Met "Snorren van 't Stad" als Julien Vrebos, onze Stadsfotografen, Luk d'Heu en bokskampioen Jean-Pierre Coopman. Alle snordragende Bellenmannen van Vlaanderen werden gehuldigd. In Brussel werd de "Moestasje van de Marollen" gekozen.
Het A+Diploma nr 115 werd behaald voor de werking van de E.S.A. aan de positieve uitstraling van onze Stad. En binnenkort houden we als peter de "Moestasjeclub Brussel" boven de doopvont, met medewerking van Burgemeester Thielemans en een viering op 't Stadhuis van de hoofdstad. Er is een goed werkend bestuur, we hebben toffe leden. Zonder de simpa's en alle dames te vergeten. Eén goed team.”

De Antwerpse snorrenclub heeft nu meegewerkt aan het Een-programma “Naaktkalender”. Om hun clubkas wat te spijzen lieten ze zich in hun blote kont en kl…ten filmen en fotograferen voor gans Vlaanderen. Nu ben ik niet preuts en geen heilige, maar…in vergelijking met de gespierde brandweermannen en enkele goedgevormde vrouwenclubs, vind ik een bende besnorde, van toogzweer voorziene Antwerpenaars allesbehalve apetijtelijk. Heren, hou het aub bij het tenue dat Willy dertig jaar geleden bepaald heeft en dat de Europese Snorrenclub Antwerpen nog steeds draagt.De waardigheid van een lid van een snorrenclub groeit nog steeds op zijn bovenlip, maar niet dertig centimeter onder z’n navel.

1 opmerking:

  1. Beste Rudy,
    Ik kan je "Woord van de redactie" van vandaag alleen maar beamen. In je gewone scherpe bewoordingen stel jij de manier van werken van de beide snorrenclubs in het daglicht.Een pluim voor de de E.S.A. die het werk op dezelfde fantasierijke manier voortzet (én op Antwerps niveau)en een stamp onder de kl...n van de Antwerpse Snorrenclub van Ronnie V.,die gewoon negatief ingesteld steeds tegendraads is.
    En dan wil ik nog wel even het proces vermelden dat hij tegen ons voerde ivm het gebruik van het woordje "snorrenclub" dat hij tegen ons voerde. Gewonnen, uiteraard, door de E.S.A.
    Maar wees gerust : "de Snor hij ploegde voort...".

    Willy Dupon
    voorzitter

    BeantwoordenVerwijderen